Afbeeldingen

Aanschaf superhandige toerkarren

Bij toertochten komt het voor dat een deel van de vaarroute over land moet worden afgelegd. Dat kan zijn om een sluis te passeren die niet (meer) wordt bediend. In poldergebieden vind je vergelijkbare situaties tussen de aparte boezemwateren. Om dan niet met zware boten te moeten sjouwen hebben we handige karren kunnen aanschaffen.

Maar ook vanwege het dijkverzwaringsproject dat momenteel bij onze vereniging in uitvoering is zullen er momenten zijn waarop de C4 en C2 boten van de ene kant van ons terrein via de openbare weg naar de andere kant moeten verhuizen. Daarvoor zijn deze karren ideaal!

De toerkarren zijn van lichtgewicht aluminium en zijn uitneembaar zodat ze gemakkelijk mee kunnen in de boot, ze nemen weinig ruimte in. En bij een hindernis dragen ze moeiteloos een grote zware boot.

Zo gebruik je deze toerkarren goed:

• Deze lichtgewicht toerkarren zijn alleen voor het vervoeren van C4 en C2 roeiboten,
    niet voor wherry’s want die zijn te zwaar hiervoor.
  • Plaats de kar onder de pijl op de bootrand met opschrift TOERKAR.
  • Leg de kiel van de boot precies tussen de twee middelste liggers.
  • De zwarte spanband voor het vastzetten van de boot aan beide zijden onder de dwarsbalk leiden en twee maal over de boot leggen. Met de gesp zet je de band eenvoudig onder spanning.
  • De kar heeft een inklapbaar voetje om de kar overeind te houden tijdens het opladen. Vóór het wegrijden eerst dit voetje inklappen.
  • Leg geen tassen en dergelijke in de boot als deze op de kar ligt.
  • Sturen: minimaal een roeier bij de boeg en een bij de achtersteven.
  • Rij voorzichtig met je kar, til hem op bij grote oneffenheden.
  • Laat je zware boot niet een hele dag op de kar liggen, dat kan banden en boot beschadigen. Gebruik daarvoor een bootschraag.
  • Let op, verlies bij het uiteennemen van de kar geen onderdelen.

De toercommissie is blij met deze aanschaf, die mits goed gebruikt ‘tilschade’ aan roeier en boot kan voorkomen. Gebruik dit hulpmiddel met verstand en zorg goed voor het materiaal, dat eigendom van ons allen is!